2009-12-28

Guadeloupe - dag 13

Dags för hemresa. Som tur är går inte flyget förrän 21 på kvällen och därmed kan man ju inte låta bli att ta en sista fisketur. Packning och utcheckning och sedan iväg. Idag är vattnet ännu högre, och jag ser bara ett fåtal bonefish, ingen som jag hinner lägga ett kast på. Plötsligt dyker det upp ett stim större fiskar som simmar längs revet i ruggig fart. Springandes lyckas jag lägra några kast och till slut tar en fisk. rrrr.....rrrrRRR...RRRRRRRRR..... rullen skriker fint när fisken rusar rakt över korallrevet och tafsen går mitt av på vass korall. Fluglinan får sig en rejäl törn av behandlingen och det är nog gränsfall om den klarar en tur till. Det var allt som hände under dagen, innan jag bryter upp för att fräsha upp mig och handla på mig livsnödvändigheter(läs rom) och lämna hyrbilen. Avslutar serien med en liten videosnutt.

Liten summering av Guadeloupe kommer här.

- Att kunna franska är en klar fördel. Inte många kan engelska.

- Flygresa ner kan fås för ~8000 SEk ToR. Byte på Charles de Gaulle via transfer to Orly där flyget(Boeing 777) går till Pointe a Pitre som också är huvudstaden på Guadeloupe.

- Guadelopue är dyrt! Fransk betyder franska priser. Hotellpriserna är inte låga, och tre stjärnor där är inte som tre stjärnor här.... Det går att komma hyffsat billigt undan om man käkar på de lokala grillställena där maten dessutom är grymt god. Kreolsk kyckling eller köttstuvning är mumsigt värre. Mycket sådant blev det.

- Vädret är behagligt. Som mest 30 grader på dagen, 21-23 på natten. Inte för varmt, och man frös aldrig. minst 25 grader i vattnet.

- Utan bilen eller annat fordon är man väldigt begränsad och måste ses som nödvändigt. Hyrbil i minsta klassen kostade 55€ /dag med full försäkring och fria mil.

- Boendet bör ligga mellan Sainte-Anne och Sainte-Francois om man vill ha nära till fiskevattnet. Jag bodde lite västerut och hade 20 minuter med bil till bra vatten. Man kan även ta sig ut med färja från Sainte-Francois till Le Desirades som är en ö med fina flats.

- Rom är gott!

- Flugvalet bestod i princip av två saker, små gli'n i brun eller olivgrön färg, och krabbor i ljusbrunt eller ljusgrönt. Inga småsaker utan rejäla storlekar.

- Ingen fiskelicens behövs varken för kust eller åar.

- Använd guide! Detta är värt varenda krona. Kostade 200€/dag inkluderande käk, dricka och även fiskeutrustning om man inte har egen.

- Fisket efter bonefish och permit sker vadandes på inte mer än knädjupt vatten uppe på korallreven. Gärna ankeldjupt. Dock skall inte sandbotten föraktas då vi såg(och fångade) fisk på ren sand. Tidvattnet påverkar fisket en hel del, och man vill ha så lågt vatten som möjligt. Detta är en parameter om man skall boka en resa. Inte vid fullmåne, och en lågvattencykel skall inträffa så nära mitt på dagen som möjligt är enkla svaret.

- Grov tafs rekommenderas med tanke på all korall. 16lbs fluorcarbon använde jag och anses vara ett bra val.

- För bonefish använder man spön i klas 7, 8 eller 9. Konstant vind gör det tufft med en 7:a, jag körde 9:a. För permit och barracuda bör man ha klass 10. Tarpon av större modell kräver upp emot klass 12.

Jag hade först planerat att fiska även efter tarpon när jag var där, men då sista större tarpon setts i början på december planerade vi om och fiskade bonefish istället. Fiskesäsongen:

Bonefish och permit: året runt
Tarpon: April till juni, och september/oktober
Baby tarpon(5-15 kg): Januari till mars, och ända fram till oktober om strömmarna är nordliga

Sedan kan man även fiska snook, jacks och barracuda. Offshore efter guldmakrill är ochså ett alternativ om inte sjön är rent för jävlig.

Bonefish'en blir hyffsat stor. Vi såg stim som guiden uppskattade till 12+(lbs). Vi såg även permit som låg på över 10kg.

Kan jag tänka mig att åka igen? Ja, troligen, men då under tarponsäsongen och när jag pratar franska. Vill man ha mycket bonefish så är detta inte det första stället att åka till. Av dom fiskar man ser på flatsen så är det kanske en på tio som är i ett läge som gör att man kan lägga en fluga på dom utan att skrämma dom. Skuggan från fluglinan skrämmer dom direkt! Permit finns, men inte alls i dom mängder som finns på andra mer kända platser. Stränderna är fantastiska och man passar gärna på att ta sig ett dopp emellanåt.

Nu väntar jämförelsen mot köldstel vintergädda och loja ragor. Kan bli intressant....

2009-12-27

Vinterfluggädda

Jag ringde Janne vid 8-tiden och efter en stunds diskussion bestämde vi att åka upp till Blekingekusten för ett försök på vinterfluggädda. Alldeles för sent kom vi fram och började fiska vid 12.30-tiden.
Vi konstaterade att is låg kvar längs land och att en del isflak drev omkring. Trög inledning som dock efter en del nötande resulterade i en gädda för Jannes del. Fortsatt traggande i det engradiga vattnet. Jag gick bakom Janne och vek taktiskt av in mot land där jag kände att man kunde finna lyckan. Mycket riktigt tynger det till i spöet och jag gör det sedvanligt bestämda gäddmothugget. En klassisk vattenkaskad vid flugan och härlig tyngd när jag höjer spöet. Triumferande skriker jag till Janne: "Torparen regerar!".
Visserligen är vintergädda ganska sävlig men den här var ovanligt loj. Ganska snart visar sig det wobblande isflaket och det hela kändes lite genant.
Dagens resultat blev en böldgädda till Janne och ett grant isflak på 3,4 kg till mig.

2009-12-25

Guadeloupe - dag 12

Julddagen börjar med en hyffsad baksmälla. Käk, kalypsomusik och en pava vin i kroppen i kombination med sen sänggång gorde att det var lite segt minst sagt att komma upp. Sen frukost, och sen iväg. Tog en lång tur bort till Saint-Francois för att prova lite nya ställen. Molnigt väder gjorde det ruggit svårt att se någonting. Det är svårt nog när man har solen i ryggen... Förflyttning, och mitt ute på revet kommer guiden uppknallande och kollar läget. Han tar en slappardag med bad och picknick. Precis som jag trodde så är vattnet högre, och då vi närmar oss en fullmåne så blir tydligen fisket enligt honom sämre. Hur som helst lyckas jag ta några jack's och se några bones, innan jag bryter upp tidigt för att slappa lite vid hotellet. Imorgon är det dags att packa ihop och fylla väskorna med rom och julklappar till barnen. När man väl är hemma får man summera ihop det hela, men en sak är säker, mer fiske efter bonefish lär det ju bli, och det ganska snart!

Guadeloupe - dag 11

Idag blev det en kort dag. Sovmorgon + diverse julhälsningssamtal är ju kotym julafton. Dessutom fick jag ge mig när ett oväder drog in över ön strax efter lunch. Även om den blev kort så hade jag kontakt med fisk.Såg flertalet fiskar, men det tog en stund innan jag spottade en fisk att lägga flugan på. Ut med flugan, en långsam strip, jag ser fisken vända sig mot flugan och öka farten. Jag låter krabban ligga stilla och ser fisken taila när den suger in den i gapet. Jag hinner lyfta spöt, känna gunget, innan den spottar ut och sätter iväg i en sjuhelsikes fart... Detta är adrenalinkick på hög nivå. Man ser fisken och den är ofta så nära som 7-10 meter innan man lägger ett kast. Ibland ett stim rakt mot en och man duckar och backar för att inte skrämma dom. Helt sjukt pulshöjande, eller för att citera Ali G, "This is da' shit!". Nu vankas julmiddag med kalypsojulmusik som akompanjemang.

2009-12-23

Guadeloupe - dag 10

Gårdagskvällen blev blöt. På tok för mycket rom gjorde att jag vaknade med lagom kass mage och huvudvärk. Men det hindrar en inte från att stå i vattnet igen kl 07:30 med grejerna riggade. Magen gjorde sig plötsligt riktigt påmind, och det var bara att göra en Melinare i surfen på revet. Lätt som en fjäder dansar jag runt på flatsen och spanar efter fisk.


Massvis med bones simmar förbi, en del riktiga klunsar, men tusan att dom tar mina flugor. Allt provas i askarna tills dom fastnar för en liten brun Puff i storlek 4. En fådd och två hadda blev dagens facit. Äntligen börjar det sitta i ryggmärgen hur man upptäcker fisken. Sett åtminstone 50 bones under dagen. Imorgon blir det julfiske, och till er där hemma i drivis och snöstorm önskar jag härmed en riktigt God Jul!

2009-12-22

Guadeloupe - dag 9

Jag är knäckt. Eller så har bonefishgudens vrede drabbat mig. Dagen börjar med att alla bones vi ser vägrar ta vilken fluga som än presenteras. Krabbor, minnows(även gummy), ja allt utom pattegrisar visas för dom tailande och säkerligen småflinande fiskdjävlarna. Det som igår verkade så enkelt är idag plötsligt så svårt. Vid lunchtid lyckas jag äntligen kroka en som tyvärr sliter tafsen.

Efter lunch beger vi oss ner på lite nya flats, och när vi går där sätter guiden plötsligt handen i bröstet på mig och säger "down down, three feet bones coming this way!". Jag hukar och ser ett stim med fiskar feta som fotbollar komma simmande mot oss. Vi backar sakta och gör lite taktiska manövrar. Vi följer stimmet i en timme med allt vi har när plötsligt en av dom väljer att ta min krabba. Fisken ger sig iväg med ett jätteplask och med sådan fart att linan studsar i vattnet och slår sig i en slinga om veven på rullen. Tafsen går ju såklart av i ett nafs. Guiden tittar på mig med stora ögon. "That fish will haunt me in my dreams" säger jag till guiden efter en stunds tystnad. "It will haunt me to..." säger guiden "Largest bones I've ever seen in a scool...."

Så nu är frågan. Skall man ta och tömma baren och bryta ihop, eller står man där i gryningen igen imorgon och spanar efter bonefish? Jag tror jag gör bägge delarna.

2009-12-21

Guadeloupe - dag 8

Guide kan inte överskattas! Bonefish och permit i drivor har plötsligt uppenbarat sig för ens ögon. Tyvärr ville ingen permit ta flugan trots idogt prövande. Bonefish'en var däremot på humörMinne för livet blir när vi skall gå iland på en badstrand med massvis av badande människor i vattnet. Plötsligt pekar guiden. "bones, a scool of large bones!". Jag påstår lite försiktigt att det kanske inte är en bra ide att dänga en fluga på fisk som simmar tio meter från badgäster, varpå guiden menar att "skit i det, det problemet löser vi då". Sagt och gjort, flugan ut, och nog tusan tar en tvåkilos bonefish flugan direkt! Badgästerna står förbryllade till ljudet av en sjungande orvisrulle, medans guiden fint försöker förklara att det är bäst att backa undan om man inte vill råka illa ut. Väl landad samlas det massvis med nyfikna turister som gärna vill skåda den där märkliga snabbsimmaren.
Stor bonefish finns här också. Jag tappade en fisk som visade sig i profil i en svallvåg med 100 meter backing ute. tre till fyra kilo uppskattas fisken till när den får för sig att simma rakt emot mig med samma fart, varpå den går loss. Väl hemma är man mör som attan. Några öl i baren sedan nattedags och en ny tripp imorgon. Notera att min fina tropikkeps inte figurerar på bilderna. Den tålde inte vatten... separerade i beståndsdelar....

Guadeloupe - dag 7

En dag som inte går till historien som den bästa fiskedagen. En dag som inte går till historien som den bästa fiskedagen. Provade lite ställen som såg finfina ut på google earth, men tji, endast snappers var hemma. Sista timmen lägger jag på samma ställe där jag fått bonefish innan, men solen står så lågt att det egentligen är omöjligt att göra annat än att blindfiska. Nu väntar några dagar med guide så nu skall man lära sig se den där förbenade benfisken. Tilläggas skall att jag nu anpassat mig till den franska trafikrytmen. Kör som besatt, tutar vilt, och dubbelparkerar var och när jag vill och skall handla lunch.

Guadeloupe - dag 6

Idag blev det sol & badaktiviteter.
Fortfarande stenhård sydostvind. Mina händer och fötter behöver en dags vila efter dagar av total blötläggning. 30 grader i luften, 26 grader i vattnet är helt okej:-) Dock lyckades jag bränna mig på en manetjävel. Smärta! Bedövas med rom. På tal om rom... käkade middag igår kväll med ett par som seglat hit. Dom menar att barracuda avlivas bäst henom att man häller en flaska rom i gapet på dom. På så vis slipper man bloda ner segelbåten fick jag veta. Skulle tydligen ta död på fisken direkt. Såklart var jag oerhört skeptisk till att ödsla en flaska rom på detta vis. Hellre blod än rom på däcket är iallafall min devis.

2009-12-19

Guadeloupe - dag 5

Utvadad nästan till yttre korallrevet uppenbarar sig plötsligt tre-fyra permit i en brytande våg! Fort som ögat kommer en krabbimitation på, och jag hinner få en handfull godkända kast innan fisken är utom räckhåll. Helt ointresserad av min fluga. Med puls på strax under 200 lägger jag ut flugan på en sandfläck så att jag inte skall fastna och tar upp min krabbask. hmmm...undrar...grönt..?...hmmm....vitt får det bli". Stoppar flugan i mungipan och börjar hämta hem linan för att byta fluga när det blir tvärstopp. Två gung i spöt och sedan bär det iväg. Innan jag hunnit fatta vad som händer är jag redan på backingen och veven slår till mig över fingrarna.Efter tio minuters fight kan så min första bonefish någonsin krokas av. En fisk på ungefär två kilo, och man är jublande glad över att ha brutit nollan. Det envisas med blåsa sydost vilket inte är normalt här, så siktfiske är nästan helt omöjligt. Det blir alldeles för mycket rörelse i vattnet. Således blindfiske, där krabban lägs på en sandfäck och ges sporadisk rörelse. Hur effektivt som helst, och fiskar i varierande storlekar kommer upp under dagen. Ingen större än den första jag fick dock.
Sedan har vi ju i vanlig ordning en ny gynnare för Tord att grunna på.
Mer öl, mer nötter, och en sanslöst slemmig stripping glove. Till och med en brax är mindre slemmig än en bonefish....

2009-12-17

Guadeloupe - dag 4

Idag var det kalasväder, och även om ett och annat moln på himlen var svart, kom inte en droppe regn på mig idag. Det fina vädret gör att jag nu börjar anta en kräftlik ton i nyllet trots solskyddskräm i omgångar. Hur som helst, idag provade jag några riktigt fina stora flatsområden. Siktfiske är banne mig inte lätt, och när jag äntligen ser ett gäng skuggor röra sig på grunt vatten visar det sig vara någon form av trevally.Sanslösa mängder av dessa mellan 1 och 5kg slurpade i sig min fluga. Rullbroms och drillningsarm fick lite motion idag. Hur kul som helst.
Och så klart en en del snappers som passar på att sno flugan medans man går och spanar med bara tafsen utanför spöspetsen.
Min hjälmkamera som införskaffades innan resan verkar ha tvärdött innan ens en sekund av film spelats in. Sicket skräp. Ännu en dag som givetvis avslutas med kall öl, lite nötter och ljudet av vågskalp.

2009-12-16

Guadeloupe - dag 3

Idag blev det sovmorgon. Vaknade av det värsta regn jag varit med om. Och det har regnat i princip hela dagen. Hur som helst, jag hade ju planer på att hyra cykel och trampa mig runt, men har efter dessa få dagar insett att cykling är förenat med livsfara. Fransmännen har även exporterat sitt trafikvett, eller rättare sagt, frånvaron av det.Så det blev att hyra en bil istället. Efter en timme med ifyllnad av blanketter i drivor, lastas bilen med vatten, snacks och fiskeprylar. Kosan styrs mot östra spetsen för lite allmän sightseeing och potentiella kuststräckor att fiska på.
Under eftermiddagen blev det uppehåll i regnet en knapp timme, och bilderna ovan är på planerad jaktsträcka för morgondagen. Nu skall jag ner och ta ett sista dopp för dagen, innan det är dags för lite siesta innan middagen.

2009-12-15

Guadeloupe - dag 2

Efter en rejäl frukost med ägg och bacon var det bara att rigga spöt och ta en tur utanför hotellet. Efter lite experimenterande med flugorna visade sig snart att vitt och gult var gångbara färger på det mesta. En massa småfisk av varierande sort nafsade i sig flugan.

Efter en timme smäller det på rejält. Ett par tunga gung i spöt, innan vad-det-nu-är biter tafsen. Troligen barracuda, det fanns gott om dessa gynnare i varierande storlekar.
Men eftersom det mesta verkar ha tänder så kan det varit vad som helst. Nedan monster såg inte snällt ut.
Hade svårt att få krokat fisken riktigt. Vid två tillfällen kliver det på någon slags fisk som drar iväg in en 50-meters rusning för att sedan stanna och spotta ut flugan. Irriterande. Vattnet var lite grumligt, och att se fisk var stört omöjligt. Trut/mås(eller nå't) och pelikandyk avslöjade var det befann sig jagande fisk. Nu vankas det några kalla i baren.

Tillägg: Det är kotym här att ta en drink innan maten. Således inmundigades två av den lokala Ti' Punch, dvs rom, rörsocker och en skvätt pressad limejuice. Efter dessa är det inga problem att tala det lokala tungomålet(eller så talar man i tungor).....

Guadeloupe

Så har man då kommit fram. 30 grader varmt, fuktigt, och fågelkvitter som får fiskmåsar att anses tystlåtna. En sanslös kakafoni...blir nog öronproppar inatt.Kvällen lades på att besiktiga närområdet och handla en massa vatten, snacks och annat viktigt. Stötte på två grabbar som fiskade snook från piren där allehanda flytetyg ligger förtöjda. Båtar, sjöflygplan(såg ut att ha kraschat några gånger...) samt nedan kombination av båt och flygplan. Snabbast på flatsen?
Och inte långt borta stod en utbränd bil. Grabbarnas fiskmobil månne?
Imorgon blir på med promenadskor och en rejäl rundvandring med flugspöt.

2009-12-03

SKK Julfest


Det börjar dra ihop sig till den årliga julfesten. Dock har vi stött på problem med lokal och hoppas att någon av våra medlemmar känner till någon lokal i Malmö så vi slipper ta till nödplaner.För anmälan till julfesten, samt tips på lokal, Kontakta Anders E eller Mats B


I vanlig ordning så är det knytkalas och man medtager en rätt(helst himmalaugat) per man.
Klubben ombesörjer följande:Rökt laxSmör och ostÄggPotatisRödkålBrunkål
Man tar med sig vad man vill, men några klassiker vi saknar är följande:
Julskinka(Tord?)KöttbullarSillPrinskorvJanssonKallskuretBrödSenapRis a la malta(Ola, fixar du?)GlöggPepparkakor/julgodisOsv....all mat är välkommen


Tag med grejjor som du donerar till våra "högklassiga" lotterier, det kan vara allt möjligt, fiskedrag, hembundna flugor eller om du har för mycket utrustning i övrigt. Det måste inte strikt vara fiskegrejjor.


Vårt klassiska MULLVADSSKINN är på fortfarande avvägar och vi efterlyser i år igen.Tomten kommer på besök under kvällen så du bör ta med en inslagen julklapp för ca 75 spänn.
Väl mött

2009-11-28

Los Roques

Efter en lång flygresa har vi (Janne, Henric, Robban och Tord) äntligen kommit fram till Caracas. Det hann bli snabbt dopp i poolen på hotellet, några öl i baren och snart blir det natti. I morgon går planet till Los Roques och vi ser alla fram mot den kommande veckan. Får se om det går att komma åt nätet från Los Roques eller detta blir det första och sista inlägget på resan ?

2009-11-23

Buff...?

Det är inte min mening att tillföra onödigt bränsle till Buff-brasan men jag hittade en denna länk i en tidning....

http://www.buffsverige.se/index.php

2009-11-09

Gäddfluga på nya ställen.

Så var det åter dags att hälsa på vårt östra grannlandskap och prova nya ställen. Det har under dom senaste åren blivit allt mer viktigt att ligga ett steg före och hitta ställena innan jörkbaitarna slår till och tömmer. Om dom tömmer eller om deras "Catch&Release" fungerar kan ju diskuteras. Trots allt så är krokarna stora nog att fånga haj och hittills har jag aldrig hört talas om jerkbaitare som kör hullinglöst. Vi har sett gäddor som returnerats efter flera minuters vägning och plåtning.

Hur som haver så var det nu dags att prova ett nytt ställe och som inspiration så kollade vi in vattenståndet på SMHI, platsen på Google Earth samt tittade på en videosnutt i Mats nya I-phone. Videon höjde klart humöret till en nivå som gjorde det drägligt att ta sig ut i det ruffiga vädret.



Det började bra för Mats som hade en dragning och virvel redan efter ett par minuter. Av detta så lärde vi oss ingenting utan vi fortsatte snabbt ut över några öar och sund för att hitta dom riktigt "bra" ställena. Två timmars tuff vadning gav en enda gädda plus en missad. Det var först när vi något molokna kom tillbaks till viken där Mats hade haft första gäddan som det hände något. Mats började få gädda, ett par hugg och virvlar och sedan drar han på en riktig djupgädda, armhålsvadning och kast utåt. Att Han fick fisk och inte jag kan kanske ha att göra med att han har kvar sin "Pike DC HI Float - Sjunklina" medan jag har min nyreklamerade lina som faktiskt flyter.



Jag börjar bli van, det är hans tredje storgädda på lika många gemensamma turer. En runda till och någon kontakt senare så styrde vi kosan hemåt. Vi hade snackat med Finn och han höll på att fiska av kända platser, vi parkerade bilen på samma ställe men gick åt motsatt håll, mot helt okända vatten. Förhållandena var perfekta och vi kunde inte riktigt fatta varför det hände så lite. Någon kílometer senare hade vi bara fått några små strandgäddor, tyvärr så kunde vi konstatera att även om det var nya ställen för oss så var vi långt från först. Spår av filtsulor i sand avslöjar lätt andra fiskare. En gång så misstänkte vi nästan att gäddan hade tagit ut en grundlig hämnd på en jerkbaitare när vi hittade en strimlad keps men hur vi än letade så kunde vi inte hitta några blodiga rester av den obligatoriska självlysande overallen.

2009-11-06

Filmkväll

Tack Tord och Anki för de goda muffisarna som förgyllde en mycket trevlig filmkväll med klubbfilmer som både är klassiska och vissa som nu har blivit klassiska.
Ser redan iframemot nästa filmkväll.

2009-10-24

Blekingelägret, Team Dreampikes rapport

På fredagens morgon plockade jag upp Danne i Lund och fortsatte till Ronneby där en stunds arbete väntade för mig. Under tiden handlade Danne och efter en obligatorisk "kaffe latte" i Listerby fortsatte färden mot eftermiddagens fiskeplats.

Döm om vår förvåning när vi väl framme skådade Team Pugges röda bil. Vi började misstänka telefonavlyssning m m men eftesom vi saknar bevis stannar misstankegraden på "osannolika skäl oskyldiga".

Det var hårt väder och inte särskilt mysigt att fiska. Båda teamen fick några gäddor men inget som förtjänar närmare presentationer.

På bilden syns undertecknad och Ordföranden inbegripna i en diskussion om meningen med livet. Observera även Ordförandes tomma fisklåda i vilken han normalt brukar förvara filéerna. Danne syns i bakgrunden och Ola Esox tog bilden.

På lördagen startade alla "Teamen" på en av Urköarna. Det fanns fisk på spridda ställen och Ordföranden och jag lyckades tillsammans trilla ned i en håla som på en halvtimme levererade sju - åtta gäddor mellan tre och fem kilo. Danne hade oxå fått några på sitt håll.

På eftermiddagen begav Danne och jag oss till "Alla Uddars Moder". Efter en rejäl Irish Coffe - Lycka Till!, blev Danne Skånska Kustfiskeklubbens svar på Duracellkaninen. Fluglinan ven i luften och hans bogvåg tryckte gammalt sjögräs långt upp på land. Jag tog det litet lungnare och fiskade av kanten söderut men helt utan att känna något.

När jag hann i fatt "kaninen" så hade han redan fått ett par gäddor och tappat några. Vid snabb förbränning bildas dock restprodukter, och medan han fick gå iland och göra sig av med sina, hittade jag ett område på 50 x 50 meter där det stod gott om fisk. Bland annat tappade jag en gädda i 7 - 8 kilos klassen som i bästa tarponstil for rakt upp ur vattnet medan den skakade på huvudet tills flugan lossnade.

Söndagens fiske gav några mindre gäddor samt en större som Danne tappade. Resten av Team Dreampike (Far och son Stridspilot) hade gett sig västerut och lyckades på söndagen, trots de svåra förhållandena i denna delen av skärgården, få på några gäddor.

Summeringen för vår del är jättefint boende, mycket god mat (tack till Team Pugge!) samt bra fiske på lördagen.

2009-10-22

Blekingelägret, Team Halibut rapport

Årets upplaga av Blekingelägret var toppen, inte minst placeringen av bostället.
Lördagen började på bästa sätt, med första fångad fisk på mindre än 10 kast. Inte större än Westins Jätte, men ändå.
Det här bådade gott, tänkte jag optimistiskt! Men det skulle visa sig att det inte blev fler för min del. Johnny kontrade med att ta två snabba.
Efter förflyttning till annat ställe var han inte sämre. Först en tre-kilos och sedan "pers" på 11 kilo. Eller som Johnny utbrast i lätt förtvivlan: "Vad gör jag nu? Hon stannar ju inte!"
Efter en stund kunde vi med gemensamma krafter mota in henne på grundare vatten. Vid kroklossningen gav hon igen, genom att vispa till och pricka hål i Johnnys tumme. Det finns ingen sjuksköterska som kunnat göra det jobbet bättre.

Söndagens utflykt till kända ställen gav absolut inget, mer än vackert väder. Det hela avslutades med en god Gorgonzolafylld lövbiff i Sölvesborg.

2009-10-19

Blekingelägret, Team Lachs rapport

Söndagen lade vi på för oss lite nya ställen, samt ett stopp på väl fiskad plats. Anders var den som hade störst fiskelycka denna dag, med tre fiskar och en tappad. Själv tappade jag två och lyckades landa en firre. Harald hade tyvärr inte samma lycka som vi.Klart vatten och finväder är ju inte bästa fiskevädret, men det var skönt att stå i solen, och senare på eftermiddagen slippa byta om i regn och blåst som annar är ett vanligt tema om söndagen...

Tycker mig fortfarande känna gäddsmak i munnen efter bastubadet....

Mats

Årets Blekingeläger ....

... är nu avklarat, vi var 13 glada medlemmar som var med. Boendet i den östra delen av Karlskronaskärgården var suveränt och umgänget var trevligt. Fisket kunde ha varit bättre, de senaste veckornas supervattenstånd kom dock ner på anständiga nivåer, ca 20 cm plus, jämfört med 70 cm bara dagarna innan.


Vi började som vanligt gemensamt för att sedan splittras upp. Nytt för i år var att vissa hade börjat använda flytring och fiskekajak. Lördagens stora uppdrag är att skaffa fram fisk som vi kan äta på lördagskvällen och det var inga problem detta året,


Fint fiske i en fantastisk miljö och eventuellt lite flytande inspiration fick oss att tänka tillbaks till tider som varit och då på ubåten U137 som gick på grund, bara några kilometer från vårt fina boningshus, tänk om vi hade vaknat upp av rytande dieselmotorer i stället för medlemmarnas snarkningar. Kolla in U137 på Wikipedia.
Det fanns dock ubåtar i Gåsefjärden även detta år, men det var Thomas som fiskade av viken vid stugan med sin flytring.

Söndagen var uppbrottstid och alla tog tillfället i akt att testa sina favoritställen på vägen hem.

2009-10-15

Blekine

Tyvärr har jag fått förhinder till Blekinge turen. Tråkigt att missa årets höjdare men ibland funkar det inte.
Jag får hoppas att ni får bra fiske trots den envisa nordan-vinden.

2009-10-11

Äntligen flyt i Blekinge


För en dryg vecka sedan fyllde jag 50 och uppvaktades av flera välkända fiskeprofiler. Även arbetskamraterna hade uppfattat min brist på riktiga fiskegrejor så denna helgen gick i testfiskets tecken. Nu skulle jag prova alla fina grejor jag fått. Nytt flugspö BromanOdell EsoXLucius, fina flugor och tafsar samt en FishCat 4 flytring. Jag åkte till Bokö med familjen och tog en tur i en närliggande vik med flytringen idag kring lunch. Vattenståndet var bland det högsta jag sett så här tidigt på hösten, säkert 30cm över normalt. Vinden östlig bådade också gott för den viken jag ville viska i. Jag har aldrig provat flytringsfiske men det kan jag säga att det är helt perfekt för gäddfiske i Blekinge. Bara man har en liten plats att sätta i den så fiskar man bekvämt och spännande av en hel kustremsa med kast in mot stranden. Dessutom har man inte behov av trailerramp och behöver inte bekymra sig om propellerskador i dom ofta steniga vikarna. Dybottnar är inte heller det ett större problem för mig än för gäddorna. Den fina viken intill min stuga gav under ett par timmar tre fina gäddor varav den största var i 8 kilossklassen. Den sista gav mig en dusch med stjärtfenan när den vände efter avkrokningen och det är kanske den enda nackdel jag upplevde med flytringsfiske efter gädda. Man sitter så nära fisken att man riskerar närkontakt. En gädda som inte ville fastna hoppade efter min fluga när jag lyfte den ur vattnet och höll sånär på att landa i linkorgen. Om ni har flytring, ta med den till Blekinge i helgen, om ni inte har en, skaffa en! I brist på gädda och falukorv kan vi nog ta till havande flytring eller vad tror ni?

Vi ses
Thomas

2009-09-30

Öden och äventyr sommaren 2009, del 2 - forts.

Detta är en fortsättning på bloggen nedanför Läs den först!

En kort rekapitulation : Samtidigt som en 300 kilos björnhona snabbt närmar sig i en vildsint attack, springer vi ut i vattnet med båten.

Med ett sista avstamp på bottnen rullar vi ner i båten som glider ut från land. Här skulle jag kunna säga att björnen fick tag på min byxrumpa och att byxan hängde som spagetti om baken. Eftersom det inte är sant nöjer jag mig med att konstatera att björnens andedräkt var så frän att en skunk skulle blivit randig av avund.

Nåväl, efter denna omtumlande upplevelse tog vi fel på "buteljerna" som jag nämnde tidigare (solskyddsmedlet respektive myggmedlet), vilket ledde till att Slaktaren blev solbänd och jag myggbiten.

Som vanligt i denna sjö, där gäddorna får leva sina liv ofiskade, smällde det på direkt. Vi fick mycket fisk längs kanterna men inget större än fyra kilo. På en fiskedag kan det bli upp mot en 40 - 50 gäddor när man kommer vid rätt tillfälle. Det bör oxå nämnas att en fiskedag på sommaren i Norrland motsvarar två normala fiskedagar i Syd. Vi brukar börja mitt på förmiddagen och håller ibland på ända fram till tre på morgonen.

På eftermiddagen bestämde vi oss för att det var dax att se om de större gäddorna stod längre ut från land. Vi tacklade med stora, höga wobblers som tål fart och som slår kraftigt från sida till sida. Mitt ute på den ena delen av sjön är det tre - fyra meter djupt. Här testade vi denna nya metod som framförallt Slaktaren experimenterat fram.
Den går ut på att köra relativt fort, cirka fyra knop, i det klara vattnet med betet någon meter under ytan. Wobblern syns och hörs på långt håll och den höga farten gör att vi täcker ett stort område. Gäddorna hugger hårt och det gäller att ha slirbromsen löst ställd.
Tydligen var detta rätt medicin och sammanlagt fick vi på några timmar åtta gäddor mellan fem och nio kilo.

Vid sjutiden var det dags att grilla litet entrecote och dricka en flaska rött. Efter ett lyckat fiskafänge är denna stund verkligen kronan på verket!

Den sista timmen innan vi bröt för middagen hade fisket dött ut. Efter maten förstod vi varför! Ett riktigt oväder byggde snabbt upp från ingenstans, så som det kan göra här uppe. Eftersom vi befann oss långt från bebyggda trakter, och inte hade några regnkläder, var vi tvungna att välja: antingen bli blöta med kläder eller utan!
Medan blixtarna virvlade runt oss, och himlen mörknade allt mer, klädde vi snabbt av oss och stoppade kläderna i en av de vattentäta lådorna. Lagom tills locket var på, kom de första regnstänken och efter någon minut öste det ner. Då temperaturen i samband med regnet sjönk med tio grader, gick vi och satte oss i vatttnet som vid det här laget var minst fem grader varmare än luften.

För att även värma oss inombords tog vi med oss en butelj stärkande som vi stilla avnjöt sittandes på lagom djupt vatten med huvudena ovanför ytan. Ovädret gav sig inte i första taget så avnjutandet fick fortgå tills flaskan var tom. Då hade vi tröttnat på att sitta stilla och gav oss i stället ut på en simtur. Efter halvannan timme kunde vi äntligen gå upp. Som så ofta när man fått beundra vädrets skiftningar, kände vi oss väldigt levande.

Med den röda himlen ovanför, rodde vi sakta hemåt i sommarnatten.

2009-09-29

Öden och äventyr sommaren 2009, del 2

En vecka efter den rysliga upplevelsen med nakenfiskarna bar det av till Norrlands inland. I den helt laxfria sjön Laxsjön (uttalas lokalt "Lacksjön") väntade några dagars gäddfiske. I denna sjö finns inga vitfiskar utan endast abborre, sik och gädda.

Eftersom sjön inte heller håller några öringar, och ingen berättat för gäddorna att de inte är är öringar, så har gäddorna här lagt sig till med vanan att fightas mer ovanför vattnet än i. Särskilt vanskligt blir detta när de närmar sig båten och man ser hur de målmedvetet tar sats för att plantera wobblern mellan bena på en.

Att jag överhuvudtaget har hittat hit beror på att min gamle kompis "Slaktaren" har sina rötter här uppe. "Gamle" syftar i detta fallet inte enbart på vår ålder utan på att vi känt varandra i snart tre decennier. Egentligen kallas han inte för "Slaktaren" men eftersom han är i köttbranschen så passar det ju bra.

Fördelen med hans yrkesval är att vi alltid har gott om god mat, och med gott käk och god dryck kan det aldrig bli en dålig fisketur. Själv bidrar jag med två buteljer - en med solskyddskräm och en med myggmedel. Han missbrukar den förstnämnda och jag den andra.

Vi befinner oss i ren vildmark och med undantag av vindens sus och tinnitusens brus råder tystnad. Fiskgjusen är på plats i sitt bo och det finns spår av allehanda djur. Precis när vi skall skjuta ut båten ser vi ryggen på en liten björnunge i snåret strax till vänster om oss. Vi tittar på varandra och inser samtidgt att den knappast är där ensam. Samtidigt som vi vräker i båten knakar det bland buskagen och en 300 kilos björnhona närmar sig i full karriär. Tändern är blottade och hon rusar rakt mot oss..........

To be continued!

PS. Medan vi väntar på den spännande fortsättningen kan vi beundra den vackra fisken som fick posera på skvättbilden ovan!

2009-09-28

Skitfiske i Blekinge....

Äntligen är det gäddväder och det kändet skönt att komma ut på säsongens första riktiga gäddflugfisketur. Än så länge så är det ganska lite folk ute och jag fick vara ensam på alla platser som jag provade. Att komma själv ut till ett av våra favoritställen och känna förväntningarna stiga när förhållandena kändes optimala, normalt vattenstånd och bra vind, 13 grader i vattnet. Men det var ändå något som inte kändes riktigt som det skulle, jag kände inte igen mig, jag kunde inte avgöra om det var högt eller lågt vatten, vattenytan var täckt av mög.

Mina känsla förstärktes när jag drog mig ner mot Wärffska viken, ingen fisk och skit till knäna när man gick på koddadjup. Det verkar vara den där nya hitfraktade algen som håller på att ta över efter ålagräset som hade slagit rot, i kombination med vår vanliga brun och grönslick så var det ingen vacker syn. Det var först när jag kom in på under knädjup som en minigädda behagade ta min fluga. Dags att testa högra sidan och likadant där, alla dom där slumpgäddorna som man kan få bara genom att kasta var borta, ingenting på dom halvbra ställena. Jag kunde dock märka att det inte var riktigt lika mycket alger inne bland blåstången, denna hade å andra sidan kvar alla sina toppskott och den gick upp till ytan på många ställen. Det blev till att försöka träffa de ställen som jag kände till och minsann, en riktigt grann gädda, ca 6-7 kg, faktiskt en av mina största på det stället. Lite kaosartad bildtagning och försöka leta reda på liknande förhållanden. Nästa udde en grann 4 kilos, nästa tångvik en fyrakilos och en trekilos. Bara fisk på bombsäkra ställen. Sedan var det tillbaks till mögslitet igen. en timme på normalt hyfsade platser men bara skit. Vid "Tord och Olles ö" fick jag åter känslan och mycket riktigt när man efter hundratals fisklösa kast kände att det var perfekt så satt det en fin gädda igen, ett par kast senade så samma känsla och fisk igen.

På söndagen var det dags för v-viken, toppförhållanden 10 grader i vattnet men tyvärr lite samma känsla, skit till knäna på koddadjup. Jag fiskade åter lite grundare och kunde ta ett par på knädjup. Jag hade siktet inställt på läsidan av en holme där jag normalt brukar få bra med fisk men här var det riktigt dåligt "Svart-skit" bestående av ruttnande brunalg, tång och manetsoppa med klara tendenser att skimra i alla regnbågens färger.

Helt omöjligt. jag trodde att det skulle kunna gå att fiska utanför men skiten verkade ha tagit död på allt levande. Jag fiskade mig hela vägen hem men känslan satt i och jag fick inget mer.

Nästa ställe brukar vara bombsäkert men efter känning i nästan första kastet så var det först femhundra meter senare som enm liten gäddstackare tog min fluga, åter på knädjup där det inte växte några alger.

Summa summarum, ett tiotal fiskar på två dagar är inte dåligt men vi skulle behöva högvatten och en riktig höststorm som flyttar upp skiten på land.

2009-09-25

Skarven orsakar Östersjökollaps

Läs om skarven i bifogad länk. Missa inte att följa länken sist i texten "skarv äter gädda"!

http://www.regalmarin.se/rapport_sthlm.htm

Jag kommer osökt att tänka på den skarvkramande ornitologen jag hörde breda ut sig i radio för en del år sedan och som förkunnade att skarven minsann inte åt några gäddor.................

2009-09-22

Hökensåsfisket i helgen

Vi var ett gäng på fyra som kom iväg til slut, det var ett kärt återseende när vi kom ner till Lilla Havsjön på fredagsmorgonen. Sjön var lika vacker som vanligt och som vanligt simmade en massa abborrar runt fötterna när man stod utvadad.



Ganska snart fick Mats fisk på "Bengt Öste" och jag lyckades rädda kvällens middag vid "drickabacken". Det fina vädret gjorde att vi ganska snabbt hamnade vid grillen och höll en långlunch.




Efter lunchen så hittade Mats en massa fisk på "Martins udde", han fick turens klart största fisk, en trekilos fin regnbåge,



Dagen efter var det dags för att fiska i Tidan vid Baltak, vi kom sent i väg men hittade en fin parkering ca mitt på sträckan. Morgonfisket var trögt men till slut så lyckades Mats få två fiskar på invevad Klinkhammer och därmed var koden bruten.




Vi satsade på snabbrunkad coneheadmuddler och plötsligt högg fisken som galna, ett spännande fiske där man alltid kunde se plogen och virveln innan hugget.

Söndagen fick bli vilodag och hemresedag.

Bill Dance Fishing Blooper

Riktigt kul om ni har tid att kolla. Han skall enl uppgift ha vunnit en massa sportfiskepris i USA och vara deras mest kände med eget program a lá "Visst Nappar det" Klippen nedan är bloopers från dessa - helt osannolikt... OBS! Kolla med ljud påslaget, hans accent/tal förstärker dråpligheterna... De första två är lite warmup ...sedan är det riktigt knas på sista!

http://www.youtube.com/watch?v=DDmFKEX5ihA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ybj4VwoKR5Q&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=POdOBXOXQts

Faktum är har jag råkat ut för nr två fast från en brygga och jag lyckades få tillbaka mina grejor....

2009-09-19

Öden och äventyr sommaren 2009, del 1.

Jag tänkte under denna rubrik delge Er litet av sommarens hög- och lågvattenmärken. Vilket som är vad lämnar jag till den uppmärksamme läsaren att avgöra.

Efter midsommar var vi fyra stycken som åkte till Kalmarsund för att se om det stod så illa till med gäddfisket som alla säger. Det var Ken, Hulda, Appel och jag. Vi var oxå nyfikna på om ryktena om de fruktade nakenfiskarna stämde. Vi bodde fint mellan Kalmar och Mönsterås i ett hus med egen brygga.

Ivriga gav vi oss ut direkt på eftermiddagen när vi kom dit. Det visade sig dock att vi var mer på hugget än fisken, så vi fick nöja oss med ett par följare. Nåväl, god mat och dryck gjorde att vi repade mod och dagen efter gav oss ut på ett helt blankt Kalmarsund.

Vi styrde söderut mitt i sundet och i det vackra, kavlugna, vädret kände vi oss som kungar när skummet yrde om fören. Ken och jag stannade till bland de yttre skären och hade, de allför stilla förutsättningarna till trots, några kontakter som gav ett par landade gäddor.

Hulda och Appel fiskade längre in i vikarna och såg oxå en hel del fisk, bland annat stor abborre. Efter några timmar tänkte Ken och jag söka rätt på dem. Vi styrde västerut in mot land och kom längre och längre bort från bebyggda områden. Den lilla bris som till slut hade infunnit sig avtog helt och allt blev stilla. Till slut tystnade även fågelsången. Vi var då i inloppet till en lång smal vik och på en stenhäll stod det ett par trätoffler. Innebörden av detta insåg jag inte förrän senare under sommaren, när jag läste i tidningen om nakenbadarna i Falsterbo som markerade bryggan med sina tofflor.

Vi fortsatte in i viken och när vi rundade en liten vassudde var de plötsligt där - de fruktade nakenfiskarna. Sägnen säger att alla som ser dem blir utan fisk i tre dagar. Medan jag vände båten för att ta oss därifrån tog Ken ett smygfoto.


Har ni tittat på fotot och blir utan fisk i tre dagar så säg inte att jag inte varnade Er! Vi fick leva i en tredagars förbannelse där det enda som högg var en råbock som vi drillade länge och väl innan vi släppte tillbaka den igen. Eftersom kroken satt ytligt tog jag loss rådjuret i vattnet medan Ken höll den i hornen. Vi vägde den inte men bedömde vikten till mellan 40 och 50 kg vilket är personbästa på bock för Ken.

Som tur var hade vi ytterligare en dags fiske. När förbannelsen hade släppt så lossnade det litet och sammanlagt fick vi under de fem dagarna i Kalmarsund ett fyrtiotal gäddor upp till sex kilo.

2009-09-06

Surströmningskiva


Åkarps surströmnings gille har träff på fredag och om någon från Skk är sugen så finns det någon plats ledig.

2009-08-15

Nattfiske efter ål


Ålamörkret närmar sig och då vill man finslipa metoder och utrustning. Därför tjuvstartade vi och redan suttit två nätter med blandat resultat. Med varma och goa flytoverallen och kaffe står man sig gott under nattens mörker och kalla fukt.

Bert & Johnny

P.S. Riktiga fotografer använder inte blixt.

2009-08-09

Gösfiske igen

Grabben var på besök i helgen, så vi bestämde oss att lägga lördag eftermiddag på ringsjön. Hopp om lugnt väder grusades redan när vi kom fram. Det blåste hårt och det var bitvis ganska gungigt. Vi började med att fiska av lite lugnare vikar och uddar utan framgång, varpå vi gav oss ut på sjöns mer traditionella gösplatser. Plötsligt hittar vi fisken och grabben hinner dra sex gösar innan jag ens känner ett nafs.Efter byte av jigg lossnar det för mig också, och den ena gösen efter den andra kommer upp.
Dubbelhugg på gös, dubbelhugg på gös och abborre, ja tidvis hinner vi inte ner med jiggarna innan det smäller på.
Och givetvis kommer det upp gädda också.
På sex timmars fiske summerar vi 20 fådda gösar med topp på 2-3 kilo, en näve borrar, en gädda, samt ett antal tappade fiskar. Helt klart godkänt.