2009-09-30

Öden och äventyr sommaren 2009, del 2 - forts.

Detta är en fortsättning på bloggen nedanför Läs den först!

En kort rekapitulation : Samtidigt som en 300 kilos björnhona snabbt närmar sig i en vildsint attack, springer vi ut i vattnet med båten.

Med ett sista avstamp på bottnen rullar vi ner i båten som glider ut från land. Här skulle jag kunna säga att björnen fick tag på min byxrumpa och att byxan hängde som spagetti om baken. Eftersom det inte är sant nöjer jag mig med att konstatera att björnens andedräkt var så frän att en skunk skulle blivit randig av avund.

Nåväl, efter denna omtumlande upplevelse tog vi fel på "buteljerna" som jag nämnde tidigare (solskyddsmedlet respektive myggmedlet), vilket ledde till att Slaktaren blev solbänd och jag myggbiten.

Som vanligt i denna sjö, där gäddorna får leva sina liv ofiskade, smällde det på direkt. Vi fick mycket fisk längs kanterna men inget större än fyra kilo. På en fiskedag kan det bli upp mot en 40 - 50 gäddor när man kommer vid rätt tillfälle. Det bör oxå nämnas att en fiskedag på sommaren i Norrland motsvarar två normala fiskedagar i Syd. Vi brukar börja mitt på förmiddagen och håller ibland på ända fram till tre på morgonen.

På eftermiddagen bestämde vi oss för att det var dax att se om de större gäddorna stod längre ut från land. Vi tacklade med stora, höga wobblers som tål fart och som slår kraftigt från sida till sida. Mitt ute på den ena delen av sjön är det tre - fyra meter djupt. Här testade vi denna nya metod som framförallt Slaktaren experimenterat fram.
Den går ut på att köra relativt fort, cirka fyra knop, i det klara vattnet med betet någon meter under ytan. Wobblern syns och hörs på långt håll och den höga farten gör att vi täcker ett stort område. Gäddorna hugger hårt och det gäller att ha slirbromsen löst ställd.
Tydligen var detta rätt medicin och sammanlagt fick vi på några timmar åtta gäddor mellan fem och nio kilo.

Vid sjutiden var det dags att grilla litet entrecote och dricka en flaska rött. Efter ett lyckat fiskafänge är denna stund verkligen kronan på verket!

Den sista timmen innan vi bröt för middagen hade fisket dött ut. Efter maten förstod vi varför! Ett riktigt oväder byggde snabbt upp från ingenstans, så som det kan göra här uppe. Eftersom vi befann oss långt från bebyggda trakter, och inte hade några regnkläder, var vi tvungna att välja: antingen bli blöta med kläder eller utan!
Medan blixtarna virvlade runt oss, och himlen mörknade allt mer, klädde vi snabbt av oss och stoppade kläderna i en av de vattentäta lådorna. Lagom tills locket var på, kom de första regnstänken och efter någon minut öste det ner. Då temperaturen i samband med regnet sjönk med tio grader, gick vi och satte oss i vatttnet som vid det här laget var minst fem grader varmare än luften.

För att även värma oss inombords tog vi med oss en butelj stärkande som vi stilla avnjöt sittandes på lagom djupt vatten med huvudena ovanför ytan. Ovädret gav sig inte i första taget så avnjutandet fick fortgå tills flaskan var tom. Då hade vi tröttnat på att sitta stilla och gav oss i stället ut på en simtur. Efter halvannan timme kunde vi äntligen gå upp. Som så ofta när man fått beundra vädrets skiftningar, kände vi oss väldigt levande.

Med den röda himlen ovanför, rodde vi sakta hemåt i sommarnatten.

2009-09-29

Öden och äventyr sommaren 2009, del 2

En vecka efter den rysliga upplevelsen med nakenfiskarna bar det av till Norrlands inland. I den helt laxfria sjön Laxsjön (uttalas lokalt "Lacksjön") väntade några dagars gäddfiske. I denna sjö finns inga vitfiskar utan endast abborre, sik och gädda.

Eftersom sjön inte heller håller några öringar, och ingen berättat för gäddorna att de inte är är öringar, så har gäddorna här lagt sig till med vanan att fightas mer ovanför vattnet än i. Särskilt vanskligt blir detta när de närmar sig båten och man ser hur de målmedvetet tar sats för att plantera wobblern mellan bena på en.

Att jag överhuvudtaget har hittat hit beror på att min gamle kompis "Slaktaren" har sina rötter här uppe. "Gamle" syftar i detta fallet inte enbart på vår ålder utan på att vi känt varandra i snart tre decennier. Egentligen kallas han inte för "Slaktaren" men eftersom han är i köttbranschen så passar det ju bra.

Fördelen med hans yrkesval är att vi alltid har gott om god mat, och med gott käk och god dryck kan det aldrig bli en dålig fisketur. Själv bidrar jag med två buteljer - en med solskyddskräm och en med myggmedel. Han missbrukar den förstnämnda och jag den andra.

Vi befinner oss i ren vildmark och med undantag av vindens sus och tinnitusens brus råder tystnad. Fiskgjusen är på plats i sitt bo och det finns spår av allehanda djur. Precis när vi skall skjuta ut båten ser vi ryggen på en liten björnunge i snåret strax till vänster om oss. Vi tittar på varandra och inser samtidgt att den knappast är där ensam. Samtidigt som vi vräker i båten knakar det bland buskagen och en 300 kilos björnhona närmar sig i full karriär. Tändern är blottade och hon rusar rakt mot oss..........

To be continued!

PS. Medan vi väntar på den spännande fortsättningen kan vi beundra den vackra fisken som fick posera på skvättbilden ovan!

2009-09-28

Skitfiske i Blekinge....

Äntligen är det gäddväder och det kändet skönt att komma ut på säsongens första riktiga gäddflugfisketur. Än så länge så är det ganska lite folk ute och jag fick vara ensam på alla platser som jag provade. Att komma själv ut till ett av våra favoritställen och känna förväntningarna stiga när förhållandena kändes optimala, normalt vattenstånd och bra vind, 13 grader i vattnet. Men det var ändå något som inte kändes riktigt som det skulle, jag kände inte igen mig, jag kunde inte avgöra om det var högt eller lågt vatten, vattenytan var täckt av mög.

Mina känsla förstärktes när jag drog mig ner mot Wärffska viken, ingen fisk och skit till knäna när man gick på koddadjup. Det verkar vara den där nya hitfraktade algen som håller på att ta över efter ålagräset som hade slagit rot, i kombination med vår vanliga brun och grönslick så var det ingen vacker syn. Det var först när jag kom in på under knädjup som en minigädda behagade ta min fluga. Dags att testa högra sidan och likadant där, alla dom där slumpgäddorna som man kan få bara genom att kasta var borta, ingenting på dom halvbra ställena. Jag kunde dock märka att det inte var riktigt lika mycket alger inne bland blåstången, denna hade å andra sidan kvar alla sina toppskott och den gick upp till ytan på många ställen. Det blev till att försöka träffa de ställen som jag kände till och minsann, en riktigt grann gädda, ca 6-7 kg, faktiskt en av mina största på det stället. Lite kaosartad bildtagning och försöka leta reda på liknande förhållanden. Nästa udde en grann 4 kilos, nästa tångvik en fyrakilos och en trekilos. Bara fisk på bombsäkra ställen. Sedan var det tillbaks till mögslitet igen. en timme på normalt hyfsade platser men bara skit. Vid "Tord och Olles ö" fick jag åter känslan och mycket riktigt när man efter hundratals fisklösa kast kände att det var perfekt så satt det en fin gädda igen, ett par kast senade så samma känsla och fisk igen.

På söndagen var det dags för v-viken, toppförhållanden 10 grader i vattnet men tyvärr lite samma känsla, skit till knäna på koddadjup. Jag fiskade åter lite grundare och kunde ta ett par på knädjup. Jag hade siktet inställt på läsidan av en holme där jag normalt brukar få bra med fisk men här var det riktigt dåligt "Svart-skit" bestående av ruttnande brunalg, tång och manetsoppa med klara tendenser att skimra i alla regnbågens färger.

Helt omöjligt. jag trodde att det skulle kunna gå att fiska utanför men skiten verkade ha tagit död på allt levande. Jag fiskade mig hela vägen hem men känslan satt i och jag fick inget mer.

Nästa ställe brukar vara bombsäkert men efter känning i nästan första kastet så var det först femhundra meter senare som enm liten gäddstackare tog min fluga, åter på knädjup där det inte växte några alger.

Summa summarum, ett tiotal fiskar på två dagar är inte dåligt men vi skulle behöva högvatten och en riktig höststorm som flyttar upp skiten på land.

2009-09-25

Skarven orsakar Östersjökollaps

Läs om skarven i bifogad länk. Missa inte att följa länken sist i texten "skarv äter gädda"!

http://www.regalmarin.se/rapport_sthlm.htm

Jag kommer osökt att tänka på den skarvkramande ornitologen jag hörde breda ut sig i radio för en del år sedan och som förkunnade att skarven minsann inte åt några gäddor.................

2009-09-22

Hökensåsfisket i helgen

Vi var ett gäng på fyra som kom iväg til slut, det var ett kärt återseende när vi kom ner till Lilla Havsjön på fredagsmorgonen. Sjön var lika vacker som vanligt och som vanligt simmade en massa abborrar runt fötterna när man stod utvadad.



Ganska snart fick Mats fisk på "Bengt Öste" och jag lyckades rädda kvällens middag vid "drickabacken". Det fina vädret gjorde att vi ganska snabbt hamnade vid grillen och höll en långlunch.




Efter lunchen så hittade Mats en massa fisk på "Martins udde", han fick turens klart största fisk, en trekilos fin regnbåge,



Dagen efter var det dags för att fiska i Tidan vid Baltak, vi kom sent i väg men hittade en fin parkering ca mitt på sträckan. Morgonfisket var trögt men till slut så lyckades Mats få två fiskar på invevad Klinkhammer och därmed var koden bruten.




Vi satsade på snabbrunkad coneheadmuddler och plötsligt högg fisken som galna, ett spännande fiske där man alltid kunde se plogen och virveln innan hugget.

Söndagen fick bli vilodag och hemresedag.

Bill Dance Fishing Blooper

Riktigt kul om ni har tid att kolla. Han skall enl uppgift ha vunnit en massa sportfiskepris i USA och vara deras mest kände med eget program a lá "Visst Nappar det" Klippen nedan är bloopers från dessa - helt osannolikt... OBS! Kolla med ljud påslaget, hans accent/tal förstärker dråpligheterna... De första två är lite warmup ...sedan är det riktigt knas på sista!

http://www.youtube.com/watch?v=DDmFKEX5ihA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=ybj4VwoKR5Q&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=POdOBXOXQts

Faktum är har jag råkat ut för nr två fast från en brygga och jag lyckades få tillbaka mina grejor....

2009-09-19

Öden och äventyr sommaren 2009, del 1.

Jag tänkte under denna rubrik delge Er litet av sommarens hög- och lågvattenmärken. Vilket som är vad lämnar jag till den uppmärksamme läsaren att avgöra.

Efter midsommar var vi fyra stycken som åkte till Kalmarsund för att se om det stod så illa till med gäddfisket som alla säger. Det var Ken, Hulda, Appel och jag. Vi var oxå nyfikna på om ryktena om de fruktade nakenfiskarna stämde. Vi bodde fint mellan Kalmar och Mönsterås i ett hus med egen brygga.

Ivriga gav vi oss ut direkt på eftermiddagen när vi kom dit. Det visade sig dock att vi var mer på hugget än fisken, så vi fick nöja oss med ett par följare. Nåväl, god mat och dryck gjorde att vi repade mod och dagen efter gav oss ut på ett helt blankt Kalmarsund.

Vi styrde söderut mitt i sundet och i det vackra, kavlugna, vädret kände vi oss som kungar när skummet yrde om fören. Ken och jag stannade till bland de yttre skären och hade, de allför stilla förutsättningarna till trots, några kontakter som gav ett par landade gäddor.

Hulda och Appel fiskade längre in i vikarna och såg oxå en hel del fisk, bland annat stor abborre. Efter några timmar tänkte Ken och jag söka rätt på dem. Vi styrde västerut in mot land och kom längre och längre bort från bebyggda områden. Den lilla bris som till slut hade infunnit sig avtog helt och allt blev stilla. Till slut tystnade även fågelsången. Vi var då i inloppet till en lång smal vik och på en stenhäll stod det ett par trätoffler. Innebörden av detta insåg jag inte förrän senare under sommaren, när jag läste i tidningen om nakenbadarna i Falsterbo som markerade bryggan med sina tofflor.

Vi fortsatte in i viken och när vi rundade en liten vassudde var de plötsligt där - de fruktade nakenfiskarna. Sägnen säger att alla som ser dem blir utan fisk i tre dagar. Medan jag vände båten för att ta oss därifrån tog Ken ett smygfoto.


Har ni tittat på fotot och blir utan fisk i tre dagar så säg inte att jag inte varnade Er! Vi fick leva i en tredagars förbannelse där det enda som högg var en råbock som vi drillade länge och väl innan vi släppte tillbaka den igen. Eftersom kroken satt ytligt tog jag loss rådjuret i vattnet medan Ken höll den i hornen. Vi vägde den inte men bedömde vikten till mellan 40 och 50 kg vilket är personbästa på bock för Ken.

Som tur var hade vi ytterligare en dags fiske. När förbannelsen hade släppt så lossnade det litet och sammanlagt fick vi under de fem dagarna i Kalmarsund ett fyrtiotal gäddor upp till sex kilo.

2009-09-06

Surströmningskiva


Åkarps surströmnings gille har träff på fredag och om någon från Skk är sugen så finns det någon plats ledig.