2013-11-27

Bornholm, dag 3

Sista dagen inleddes med att röja stugan, tyvärr tog det lite lång tid innan diskmaskinen var klar.
Väderprognosen var mångtydig med 8 till 0 grader, måttlig till kuling, västlig till nordlig vind samt regn, slud og solskin..... Ingenting verkade stämma men med facit i hand så var det en av dom mer exakta prognoserna vi någonsin har fått.

Kulingvarningen var från norr och havet utgjorde ingen trevlig syn när vi var nere i Rønne hamn och lämnade nycklarna, det fick bli Broens rev igen. Denna gång så bestämde vi oss för att testa den västra delen av det kilometerlånga revet. Väl på plats så vimlade det återigen av bilar, som tur var dom flesta österut. Fint lä och lagom med vågor, jag gick förbi med ett par hundra meter och idkade badkarsfiske på vägen tillbaks. Fortfarande var det så milt så att man näppeligen behövde handskar.

Lasse och Christopher hade redan vadat ut på revet när jag var framme och på väg ut kunde jag se hur Ch landade ännu en ørret i sildstørrelse. Det var gott om plats och vi behövde inte trängas. På håll kunde vi se hur en mörk front närmade sig snabbt. I ögonvrån så kunde jag till och med se en blixt. På endast ett par minuter så sjönk temperaturen från 8 till nästan noll grader och vårt mysiga rev förvandlades till en häxkittel med 20+ vind och ett iskallt regn. Som tur var så var det fortfarande sned frånlandsvind men det kändes riktigt obehagligt. Jag vände mig till grabbarna och sade "nu kom vintern".

Vi bröt efter en halvtimme och testade en sista frest på trädstället, på andra sidan av Due odde och ännu mer i lä. Vi kunde se att tankbåtar hade lagt ankar i stormlä så det var nog ganska allvarligt där ute. På plats så fanns det redan ett par danskar som hade en grann öring sparad. Dom stod mitt på revet och dom tvingades fly när det plötsligt började rulla in dyning i klar katamaranstorlek. Vi var lite längre in och det gick hyfsat att fiska, Lasse var mest sugen på ett bad och han utmanade dyningen lite extra.

Nu kunde vi se en lika skarp front norrut men det var klarblå himmel bakom, regnet hade slutat när det var dags att byta om och dra sig mot färjan. På vägen så stannade vi till på några fina platser och spanade in vattnet. Bland annat så kollade vi in klubbmärket som sitter kvar efter vårt första besök 1991.

Sammanfattningsvis så kan man reflektera över att det fanns gott om andra fiskare överallt och att det fiskas väldigt hårt. Bäckarna är små och både lekfisk och smolt stannar så lite i sötvattnet som möjligt. Därav så många mikrofiskar. Som alternativ till att inte fiska så är en novemberhelg på Bornholm ett utmärkt val. God mat, god dryck och ett gott sällskap gör att man kan återvända till "dagens dont" med ett smil på läpparna.

Bornholm, dag 2.

Ny dag, nya chanser. Den lokala fiskebutiken hade rekommenderat oss att prova det sydvästra hörnet, runt Due Odde. Vi lyckades efter ett visst besvär ta oss ner till "trädstället", där det låg ett borteroderat träd, mitt på revet, någon gång i början av nittiotalet. Återigen så var vi inte först på plats, lite längre bort så kunde vi se tre danskar som ockuperade dom bortre reven.

Kristallklart vatten och lä, borde inte vara helt optimalt och efter ett tag så började det krypa i benen och jag sökte mig söderöver. Mysigt "badkarsfiske" med kast längs med land eller snett utåt, mörk fin botten. Efter ett tag så var det dags för min första fisk, en bjässe på max 2 hekto, kanske låter det bättre med 200 gram men det sprattlade dock i linan.

Återigen så var det Christophers bruna fluga som gav utdelning. Inget annat hände och ganska snart var det dags att söka lite grumligare och rörligare vatten. Broens rev vid Snogebæk är klart en av Bornholms populäraste fiskeplatser, megastor parkering som i detta läget var ockuperad av 4 st fiskebilar.  Ingen brådska att komma på vattnet så det var klart läge för en fika.

Rugbrød med grovhakket leverpostej, smakar inte bättre än så här, ute vid vattnet tillsammans med en kopp kaffe.

Väl ute på vattnet så väntade en överaskning, en viss rörelse hade gjort att vattnet var nästan helt svart, egentligen bra jaktförhållanden för havsöring men väldigt frustrerande för spinnfiskarna som tyckte att deras drag bara svischade förbi, det gjorde inte våra flugor och det kändes som vi hade en klar fördel. Mycket riktigt så försvann alla dom andra och bara vi var kvar.

Efter en tappad fisk så var det dags igen, en än mindre öring, om jag hade liknat den förra vid en sill så var denna mer lik en sardin. På håll kunde jag se hur Lasse också krokade av ett liknande monster.
Ch kom upp till mig och lyckades med att kroka dagens enda rejäla fisk. Vi hade ju redan käkat öring så det fick gå tillbaks.

Ett kort lunchuppehåll med lune frikadeller och lun medisterpølse, från den lokala slagteren gjorde gott för humöret. Det hade blivit en del dyning innan det var dags att hoppa i igen, liten förklaring till sånginsatsen i nästa inslag. Man kan f.ö se hur en fin virvel uppstår där min fluga precis har befunnit sig innan jag lyfte för nytt kast.

Vi höll kväll ganska tidigt, det vankades ju Flæskesteg med rødkål och kartofler. Mælk som måltidsdryck.

Mer flugbindning, gissa om det bands bruna flugor, flugan hade nu fått namnet "Den brune kartofel".

Samma fluga som på klippet fast med enbart brunt material.
Mer att se på Christophers hemsida http://flyfish4fun.se/


2013-11-26

Bornholm, dag 1

Så här, efter "dagens dont" så kan det vara dags att börja sammanfatta årets tur till Bornholm.

Avfärd, torsdag kväll och efter en viss osäkerhet så lyckades vi hitta nycklar och därtill hörande stuga. Om man sedan verkligen kan kalla vårt hus för det. 4 st sovrum, jacussi, bastu, solarium, öppen spis ....

Det var rätt kyligt och ganska snart kom vi igång med utvärtes värmning med öppna spisen och invärtes med whisky och kaffe. Kvällen blev ganska sen med ostbricka, chips och Tuborg.

Morgonen blev således också rätt sen och när vi närmade oss "Snorstället" vid Levka så kunde vi räkna in en tysk och två svenska bilar på parkeringen. Väl vid vattnet såg det inte så farligt ut, dom flesta verkade ha dragit iväg norrut. Kanske för att det kändes väldigt fisktomt, kristallklart vatten och spegelblankt.


Vi drog ganska snart vidare mot Hvide odde, stax norr om Rönne. Väl där så fanns det redan ett par spinnfiskare och massor av nät längre ut. Inga problem utan vi försökte att tränga undan dom andra. Christopher hade lite flax och hittade två små öringar på ett rev längre bort, vi andra kände inget.

Jag drog ännu längre bort eftersom jag kände för att röra mig lite, väl tillbaks på udden så kom jag lagom för att se hur CH landade och släppte en skaplig öring.

Han hade redan bonkat en till kvällens middag. Denna hade spytt upp två stora sillar och det är en gåta hur den kunde tro att den skulle få plats med mer.

Nu blev den som sagt själv middag och den avnjöts med hollandaisesås och kartofler.

Kvällen ägnades åt flugbindning samt bärs från det lokala bryggeriet.


2013-11-02

Fredagsfiske

Plötsligt en ledig dag i kalendern, och med perfekt gäddväder var det bara att ladda bilen med krokodilprylar. Fisket börjar lite trögt, missade virvlar vill inte ta igen. Dock hinner jag ta en handfull två-trekilosfiskar innan Lars dyker upp.

Efter lite snack fiskar jag mig vidare och lyckas ta en handfull fiskar till, varav en riktigt fin madam på 7-8 kilo. Plötsligt känns det konstigt på högerfoten. Precis som om skon blivit för stor. En snabb inspektion visar att BOA-wiren på skon har gått av på TVÅ ställen. Detta är tredje gången på totalt 20 turer med dessa Simms-skor. Dyrt och modernt är inte alltid bra.

BOA-konceptet må vara smidigt, men jag litar aldrig mer på denna konstruktion, eller så har jag fått ett par riktiga måndagsexemplar. Nu är skorna på väg till Simms, och framgent kommer jag att använda skor med traditionella skosnören. Har funkat sedan medeltiden.....