2017-10-30

Gäddläger i Blekinge

Så var det dags för höstens stora händelse, gäddfiske i Blekinge.


Bengt, Lasse och Jan. Vi var färre än vanligt och ett par sena avhopp gjorde inte det bättre.
Vi fiskade oss österut, det var helt tomt i skånska skärgården och Pukavik så vi hamnade ganska snart på kända ställen. Olle hade provat ett ställe och han gav oss ett tips om att börja med lite svår vadning. Tyvärr gjorde ett envist högvatten (+30 cm) att fisket var svårt på gränsen till omöjligt.
Vi blåste nog bort minst en timme av den flyende dagen innan vi var på kända vatten. Fortfarande ingen fisk men vi gjorde vårt bästa. Till slut så gav det utdelning och jag lyckades få en fin gädda.




Vi hade hyrt den fina stugan på Lindö och  sammanstrålade med Bengt, strax efter skymningen.
Kvällen blev lugnare än vanligt, en hel dags fiske hade satt sina spår.

Vi kunde inte hålla oss utan vi måste prova i den lilla hamnen vid stugan. Ingen fisk då men senare skulle Bengt visa var skåpet skulle stå. Avfärd till standardstället och det kändes skönt att vi var först på plats. Högvattnet sabbade en del men vi kom ut fint. Fisket började trögt och först efter en halvtimme så började det hända något. I snabb följd så fick vi ett antal fina fiskar.

Bengt frågade o han skulle spara på gäddan men jag sade att vi fortfarande var på väg ut så det var bättre om vi kunde ta kvällens matgädda på vägen hem. Vi kom fram till ett sund och det var riktigt bra med fisk, jag hade tänkt spara dagens finaste men lite klanteri och den hullinglösa kroken gjorde att gäddan slant ur näven (lika glad är jag för det men gladast är nog gäddan). Vi skulle ju ta matgäddan på vägen hem men tyvärr hade ett gäng på 5 personer dykt upp så det blev inget fiskat.
Lunchdags och vi valde att dra vidare, 8 pers på plats är lite för mycket, framför allt som högvattnet begränsade platserna betydligt. Ännu längre österut och vi snackade om att det skulle bli bra, vi visste precis var fisken stod i det höga vattenståndet. Tyvärr stod en gubbe på exakt det stället som vi hade bestämt, han hade "fått ett gäng" men det började tunna ut nu. Ingen fisk där och lervälling där ostanvinden hade piskat upp vågor. Panik på gäddfronten vi måste ju ha en gädda till middag.


Två ställen senare stod vi inför fullbordat faktum, ingen gädda till middag.


"Havande Falukorv" har varit på tapeten förr men nu var den en realitet. Lasse hotade med matstrejk om vi skulle använda originalreceptet och bara byta gädda mot falukorv. Det blev till att improvisera.
Lasse nästan slickade tallriken när rätten var klar. Recept finns på hemsidan.

Dagen efter så ösregnade det. Vi valde att fiska på hemmaplan runt stugan, det var svårt på ostsidan med alla vågor men vi hade ett par kontakter. Ingen fådd dock. Ute på udden var det lite för höga vågor och lite för lite tång, det var först när vi närmade oss stugan som det gav resultat. Bengt stod med böjt spö och lång lina ute. Han trodde nästan först att han hade fått en lax eller öring. Icke så, dock resans största gädda.

En skaplig bit på 5-6 kg och dessutom nästan på kastavstånd från stugan.


En snabb fika och vi provade på sanden innanför, återigen så satte högvattnet käppar i hjulet. Jag och Lasse gick norrut med det blev lite för djupt, Bengt gick mot stugan os fick en gädda ännu närmare än den stora. Dagen avslutades med långvadning på sand, ett känt ställe vid en badplats men frånlandsvinden gjorde vattnet kristallklart och gäddtomt.

Sammanfattningsvis en trevlig helg i Blekinge, tyvärr så är tiden slut då vi var ensamma i oktober.
Vi ser fram emot nästa år med tillförsikt och då skall väl ordningen vara återställs så vi kan avnjuta den havande gäddan som traditionen bjuder.

Inga kommentarer: