2009-09-29

Öden och äventyr sommaren 2009, del 2

En vecka efter den rysliga upplevelsen med nakenfiskarna bar det av till Norrlands inland. I den helt laxfria sjön Laxsjön (uttalas lokalt "Lacksjön") väntade några dagars gäddfiske. I denna sjö finns inga vitfiskar utan endast abborre, sik och gädda.

Eftersom sjön inte heller håller några öringar, och ingen berättat för gäddorna att de inte är är öringar, så har gäddorna här lagt sig till med vanan att fightas mer ovanför vattnet än i. Särskilt vanskligt blir detta när de närmar sig båten och man ser hur de målmedvetet tar sats för att plantera wobblern mellan bena på en.

Att jag överhuvudtaget har hittat hit beror på att min gamle kompis "Slaktaren" har sina rötter här uppe. "Gamle" syftar i detta fallet inte enbart på vår ålder utan på att vi känt varandra i snart tre decennier. Egentligen kallas han inte för "Slaktaren" men eftersom han är i köttbranschen så passar det ju bra.

Fördelen med hans yrkesval är att vi alltid har gott om god mat, och med gott käk och god dryck kan det aldrig bli en dålig fisketur. Själv bidrar jag med två buteljer - en med solskyddskräm och en med myggmedel. Han missbrukar den förstnämnda och jag den andra.

Vi befinner oss i ren vildmark och med undantag av vindens sus och tinnitusens brus råder tystnad. Fiskgjusen är på plats i sitt bo och det finns spår av allehanda djur. Precis när vi skall skjuta ut båten ser vi ryggen på en liten björnunge i snåret strax till vänster om oss. Vi tittar på varandra och inser samtidgt att den knappast är där ensam. Samtidigt som vi vräker i båten knakar det bland buskagen och en 300 kilos björnhona närmar sig i full karriär. Tändern är blottade och hon rusar rakt mot oss..........

To be continued!

PS. Medan vi väntar på den spännande fortsättningen kan vi beundra den vackra fisken som fick posera på skvättbilden ovan!

2 kommentarer:

BeBe sa...

Nej! Inte ännu ett reklamavbrott...
Jag som trodde det enbart tillhörde reklamfinansierad TV. Nu får man avbrott även i bloggar.
Det var verkligen något nytt.
Suck! Då får man väl zappa över till annan blogg så länge.

Finn sa...

Hoppas att den olidliga spänningen får Dig att zappa tillbaka när det är dax!