2011-09-21

Sista dagens fiske.

Det var ett luttrat gäng som möttes av en prognos som återigen innehöll ordet "frisk bris", det som gjorde situationen lite lättare var att det var sagt att den skulle komma från sydost. Ändå så verkade de flesta nöjda med situationen och valde att stanna hemma, kanske på grund av vädret men också för att lite mer allmänt njuta av situationen. Ordet fiskesemester består ju faktiskt av två delar och vi fiskenördar verkar alltid glömma bort del två.
Endast tre båtar lämnade hamnen denna dag, jag var återigen ombord på guidebåten.

Vi siktade på att fiska oss österut, ända bort till sundet där Mats och Anders drog sina rekordfiskar. Det blev en skumpig tripp men jämfört med nordväst så är sydost ett antal gånger bättre. Efter ett tag så mötte vi Hurtigruten som var på väg till Havöysund.



Vi stannade för några drifter på ett grund i lä av berget, strax söder om mynningen till MA-sundet. Ett par hugg höjde temperaturen i båten vesäntligt, Just då så inträffade katastrofen. Uffe var tvungen att bromsa båtens avdrift med ena motorn, samtidigt som en av grabbarna på fördäck råkade sätta sitt spö i fel spöhållare.
När jag råkade titta föröver så stod spöet i en sprättbåge, tyvärr kände jag igen belastningen från Kent Carlsons ökända megahugg i Ivösjön. Det sägs att man fortfarande kan höra ekot från Kents glädjetjut under de få sekunder som gick innan han insåg att den stora fisken faktiskt var en 2-hästars Honda. Denna gång satt linan i en 150-hätars Honda. På ett ögonblick var guidebåten förvandlad från ett muskelstinnt fullblod till en skadskjuten anka, hur mycket som uffe än försökte klättra, skära och lirka så förvann delar av linan in mot propelleraxeln och dess tätningar.



Sju knops fart på en båt som dagen innan marchat över fyrtio. Vi drog oss tillbaks till Måsöysundet där vi faktiskt hittade lite lä. Mäktigt att ligga 25 meter från ett berg som kastade skugga över oss, det blev väldigt mörkt. Efter ett tag så tjongade det till rejält på min jiggspinnare och jag kunde landa en fin flundra på ca 9 kg, samtidigt så fightade MKB-Mats under en kort stund också en. Vi hade således veckans enda dubbelhugg.



Sedan följde ett antal drifter, helt utan resultat. Hårdrock med AC/DC på full volym hjälpte föga, det var först på dagens sista drift som både Uffe och jag tappade varsin flundra.

Väl i hamn kunde vi konstatera att de andra båtarna hade kammat noll och att min jiggspinnare således hade fångat dagen samtliga fisk(ar).



Gemensam kvällsmat där jag tog en enkel 200 kronors pizza (ca 240 sek) och vi kunde summera trippen. 74 flundror varav 18 över 100 cm är inte helt pjåkigt av ett gäng där de flesta enbart hade sett hälleflundra i affärernas fiskdiskar. Dessutom med nästan två förlorade, inblåsta dagar.

Tidig morgon, onsdag innan avfärd så märks det att hösten är på god väg, frisk vind har förvandlats till kuling och det viner runt knutarna här i stuga ett. I dag kommer ingen att kunna fiska.




- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Havöysund,,Kongeriket Norge

Inga kommentarer: