2012-07-06

Jämtland dag 5

Efter en hel del velande så hamnade vi i Lillsjön. För ett par år sedan så var vi där och hade ett hyfsat fiske så tanken har slagit oss varje gång som vi kört förbi, på väg mot andra vatten. Ganska snabbt hade Ola en gädda men sedan hände ingenting. Vi drev hela ena sidan och drog över mot kelpbältena på andra sidan av sjön. Där fick vi ett par små abborrar, ingen gädda.

"Kelp" heter säkert något annat på svenska och latin men vi är helt nöjda med att kalla det för just Kelp. Den kan växa upp mot ytan från ca 3 meters djup och har i vissa fall visat sig att det är ett suveränt tillhåll för gädda.
Vi hittade ett utlopp från en å där vi drog upp, ingen aning om varför vi inte gjort det vid vårt tidigare besök. Nu först började det hända något. Ola drog ett antal abborrar på sin jiggspinnare men jag hade lite trögare med mitt Räsänen vassdrag. Vi drog faktiskt ända upp till närmsta samhälle.
Längst upp så började vattnet strömma och vi kunde faktiskt se vakande fisk. Nu först började vassdraget ge resultat, i snabb följd så hade jag ett antal gäddor, allra längst in i vassen. Långt ifrån megastorlek men spännande nog.
Vi körde tillbaks till den ända av sjön som vi inte provat än, mest för att det var i närheten av bilen och det snart var dags att dra hem. Här hände något märkligt, det fanns plötsligt massvis av gädda överallt. Fortfarande löjlig storlek men roligt fiske.

En intressant händelse var när vi såg en liten gädda som låg med buken i vädret och vi trodde att det var en av våra avkrokade som behövde andningshjälp. När vi närmade oss så kunde Ola se hur den satt fast i en stock. Nu var det ingen stock utan en megagädda som hade tagit en yngre släkting. Den försvann ganska snabbt med sitt byte när vi närmade oss.

Nu är det dags att dra vidare västerut för nya äventyr mellan Östersund och Åre. Ett stort tack till Björn och Gimdalen för denna gång.

Inga kommentarer: