2012-07-07

Makrilltider

"break a leg, lycka till, kom hem med mycket makrill". Citatet är Michaelas innan jag och grabben ger oss iväg mot sundet för en dags fiske efter just dom randiga banditerna. Kanske är detta citat bättre än lycka till-snaps? Sundet ligger blankt och under grå himmel. Vi bestämmer oss för att ta en tur söderut mot barsebäck, vilket skulle visa sig vara en god plan
Väl framme möts vi dock av nät. Och inte bara ett nät. Det är fullkomligt bombarderat med nät runt pinhättan. Har aldrig sett nät på detta vis. Säkert 40 nät kors och tvärs. Vi navigerade ut längs kanterna för att komma fritt, och plötsligt blev lodet fullt med fisk.
En timmes fullständigt kaos följde, där vi hade makrill på häcklan mellan 3 - 17 meter. Lodet var svart med fisk, och det var bara att hala makrill för allt vad tygen höll. Mitt i allt så kommer en tumlare upp med sitt tydliga "ptysssshhhh" fem meter från båten och visar ryggen. Mäktigt!

Lika plötsligt som allting börjar så dör allting ut. Några ytterligare drifter ger några fiskar till, men "frenzyn" visar sig inte igen. Vi provar några ställen på vägen hem, och avslutar med ytterligare några matmässiga makrillar innan vi ger oss för dagen och beger oss hemåt. Grabben är dagens makrillkunbg.

Väl hemma tänds grillen, och färsk makrill landar därpå. Sann njutning!

Inga kommentarer: